Het Gerard Meeusenmuseum

Het Gerard Meeuseumuseum bevindt zich op de zolderverdieping van het Essense gemeentehuis.

Wil je het museum bezoeken als groep of klas ? Dat kan enkel onder begeleiding van een gids. Een bezoek boeken kan je enkel via het Heemhuis.

Werken aan het museum

Momenteel wordt het museum stevig onderhanden genomen. Dat kan tijdens een bezoek voor het nodige ongemak zorgen. Waarvoor onze excuses.

De conservator vertelt

Als conservator had ik in 2012 reeds het plan opgevat het Gerard Meeusenmuseum op te frissen. Er werd namelijk een nieuwe ingang geïnstalleerd, een fijn initiatief dat minder mobiele personen ook toelaat ons museum te bezoeken. Er werd mij toen tevens bevestigd dat het museum daar mocht blijven, wat ons bestaanszekerheid gaf. Jullie lezers mogen immers niet vergeten dat we onze objecten enkel kunnen presenteren op de zolder van het gemeentehuis omdat het gemeentebestuur (burgemeester incluis) zo vriendelijk is ons dat toe te laten.

Alleen is dat natuurlijk onmogelijk dus werd er een groep samengesteld bestaande uit : Jef Schepers, Maria Meeusen, Carla Mennes, Elly De Bruyn en mezelf. Iets later kwam ook Eddy Van der Mast ons vervoegen. Alle breekwerken waren net achter de rug toen we van start gingen in mei 2014. Kamer per kamer aanpakken leek mij de beste oplossing. Het werd al vlug duidelijk dat, na zestig jaar, een verfrissingsaanpak hard nodig bleek! Het bleek ook dat we beperkt waren in onze mogelijkheden. Het leek wel of eerst de meubels er waren en later de kamer er rond werd gemaakt. Alle kasten passen precies tegen hun muur en een haard of bedstee afbreken en verplaatsen leek me wel erg omslachtig.

De heren uit de groep en ikzelf begonnen met de schilderwerken. Aan Eddy bijvoorbeeld kun je alles vragen: van schabben ophangen, tot zware beelden verplaatsen, tot glas dat uit een raam is gevallen er terug inzetten. Hij heeft werkelijk gouden handen. De dames blinken werkelijk nog steeds uit in poetsen (boenen, afwassen …), verfraaien (zoals nieuwe gordijntjes hangen, nieuwe paspoppen aankleden) en wassen en strijken wat mogelijk is. De creatieve handen van Carla zijn al dikwijls van pas gekomen.

De moeilijkste onderneming was wel het opruimen van zolder en berghok. Je kunt nu eenmaal niet alles tentoonstellen en de vintage verkoop in april 2015 was een welgekomen oplossing voor alle, weliswaar overbodige, maar mooie spullen afkomstig van vooral de zolder.

Momenteel schilderen we de kapel. Overige kamers wachten nog op hun beurt. Bijna alle kamers zijn door de dames al onderhanden genomen wat betreft verfraaiing, poetsen en boenen.

Alleen het schilderwerk neemt aardig wat van onze tijd in beslag. Elke week, meestal op vrijdagmorgen, gaan we nog steeds met frisse moed en veel goesting aan de slag. Uiteraard helpende (schilders)handen zijn nog steeds welkom!

Twee van de 11 kamers moeten volledig onderhanden worden genomen. De nieuwe inkom wordt : een grenskamer, want we mogen niet vergeten dat Essen een grensgemeente is! De voormalige fractiekamer wordt de kamer van de archeologie. Deze twee dienen nog volledig te worden ‘aangekleed’. Dit werk houden we tot het laatste.

Ik zou zeggen: we hebben al een en ander bereikt, er is nog veel (vooral schilder-)werk aan de winkel , maar we doen het graag.

Voor mij is het ook heel prettig samenwerken! Ieder heeft zijn eigen talent en doet wat hij/zij kan en dit zonder morren! De sfeer is ook geweldig en ja, er wordt veel gelachen!

Marlies Van Tichelen, conservator