Essen in Beeld in 2009

Een verhaal over 30.000 foto's

De viering van Essen 850 in 2009 kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen.  Heel wat Essenaren en verenigingen liepen in de jaren voordien al rond met kleine en grote plannen voor het feestjaar.  Ook de Stichting Heidebloempje dacht na over een bijdrage.  Het moest "iets met foto's" zijn, want het verzamelen van oude en nieuwe foto's lag de Stichting wel.

Waar een Erfgoeddag toe leiden kan


De Erfgoeddag van 2006 draaide rond het thema "van zwart-wit naar kleur", en bleek daarmee een ideale voedingsbodem voor de contacten tussen de Cultuurraad, Stichting Heidebloempje en de Heemkundige Kring.  Steven De Laet, Tom Bevers en Rudi Smout werkten het concept concreter uit en stapten ermee naar de stilaan opstartende overkoepelende werking rond Essen 850.

Daar had men er wel oren naar.  Met het project wilden de drie partnerorganisaties van het feestjaar immers ook een eigentijdse invulling geven.  De voorbije decennia werd onze cultuur steeds meer visueel gericht.  Het beeld kwam centraal te staan.  Wat niet of foto of film staat is niet echt gebeurd.  Die beeldcultuur kreeg een sterke nieuwe impuls met de opkomst van het internet : stilstaande en bewegende beelden kunnen op elk moment vanuit elke uithoek van de planeet bekeken worden.  Dus zou er in de eerste plaats een website komen.

Een website krijgt vorm


Een beetje overmoedig kondigde Tom Bevers aan dat hij dat luik wel voor zijn rekening zou nemen.  Met de kennis die hij aan het maken van websites had overgehouden, leek een site waarop foto's opgeladen konden worden ook wel haalbaar.  Twee soorten foto's, zo werd besloten.  Beelden gemaakt in Essen, in 2009.  Van alle aspecten van het leven in de gemeente.  De feestviering, maar ook de dagdagelijkse gebeurtenissen, de natuur en het straatbeeld.  En oude foto's, om het Essen van vroeger in beeld te brengen.  Bovendien zou via de site over een aantal oude plaatjes informatie worden verzameld. 

Op 3 augustus 2008 de domeinnaam www.esseninbeeld.be werd geregistreerd.  Na wat onvermijdelijke kinderziektes bleek de site de testen te doorstaan.  2009 kon beginnen.

Van stoet naar stoet


Via de pers, de verenigingen, bedrijven, organisaties en scholen werd Essen op de hoogte gebracht van het project.  Toch raakte de site in die januaridagen maar langzaam op gang.  De eerste foto's maakten we zelf, enkele trouwe fotografen die we hadden aangesproken sprongen bij.  Maar de winter zorgde voor mooie plaatjes, en zo vond Essen geleidelijk de weg naar de website.  Mensen die we voordien van haar nog pluim kenden bezorgden prachtige en sprekende foto's.  Uit 2009, maar ook de eerste oude foto's waarvan niemand nog kon vermoeden kwamen boven.  Meer en meer bezoekers kwamen langs, Essen in Beeld werd stilaan een bekend merk.

Voor een eerste stevige impuls zorgde de carnavalsstoet : in februari noteerden we dubbel zoveel bezoekers als de maand voordien, die samen 170.000 keer een nieuwe foto aanklikten.  Vanaf maart kregen ook de oude foto's steeds meer succes.  Enkele senioren werden vaste bezoeker of leerden zelfs met de computer werken, alleen om Essen in Beeld te kunnen bezoeken.  Elke dag kwamen honderden mensen een kijkje nemen.  Wat niet op de site stond, was niet echt in Essen gebeurd.  In de zomer werd bovendien een fotowedstrijd georganiseerd om de vakantie te overbruggen. 

En dan kwam die andere stoet : de historische optocht van zes september deed de site ontploffen.  Eerst bijna letterlijk, want de eerste dagen na de stoet bleek het systeem niet te zijn opgewassen tegen deze stormloop.  Het bedrijf waar de site een thuis vond ("gehost" werd) had niet op de overrompeling gerekend.  Wij eigenlijk ook niet.  Tussen de normale werkuren door, want "Essen in Beeld" was en bleef vrijetijdswerk, werd geprobeerd alles terug in orde te krijgen.  De schade werd beperkt, het aantal foto's dat echt verloren ging bleek op één hand te tellen.  En na enkele dagen liep alles opnieuw op wieltjes.  Alleen figuurlijk ontplofte de site verder : in september alleen werden meer dan een miljoen foto's bekeken. 

Echt rustig zou het daarna niet meer worden, pas na afloop van 2009 namen de bezoekerscijfers langzaam af.  Vanaf 15 februari 2010 werden geen nieuwe foto's meer aanvaard.  De collectie werd afgeklokt op 16.116, met een heel breed palet van onderwerpen.  Alleen het dagelijkse leven in familiekring ontbrak een beetje.  Maar wie de verzamelde foto's doorliep besefte desondanks al snel dat een selectie maken voor het boek geen sinecure zou worden…

De schoendozen leeggeschud


Het succes van de foto's uit 2009 zou ons bijna doen vergeten dat vooral het oude fotomateriaal meer opleverden dan we vooraf hadden gedacht.  Omdat enkele mensen fanatiek aan het scannen en opladen sloegen, en bovendien over heel wat uniek materiaal beschikten, verschenen beelden op de site die anders vermoedelijk nooit meer het daglicht zouden hebben gezien.  De reacties van de bezoekers brachten ook veel nieuwe informatie over de foto's samen.  Omdat het opladen pas op 31 december 2010 werd afgesloten, klokte de teller hier pas af op 1x.xxx foto's. 

Een al even unieke collectie, waar al wie in Essen met erfgoed bezig is nog lang plezier aan zal hebben – al wordt nog even nagedacht over de beste manier om er zo veel mogelijk uit te halen.  Maar dat het museum "In Flanders Fields" (Ieper) alvast erg geïnteresseerd bleek in onze foto's van de Eerste Wereldoorlog spreekt natuurlijk boekdelen.

Het fotoboek: een nieuwe ambitie


Van bij het begin was er niet enkel de ambitie om via een mooie interactieve fotowebsite de hele wereld van Essen in 2009 en vroeger te laten genieten.  De beste beelden van 2009 moesten resulteren in een kleurrijk boek dat het leven van Essen in al haar facetten in het begin van de 21ste eeuw zou weergeven.
Rudi Smout, Tom Bevers en Steven De Laet zouden namens hun organisatie dit project in goede banen leiden.  Het fotoboek moest van een hoge kwaliteit zijn, in full color, representatief voor Essen – en het boek mocht de gemeenschap niets kosten.  Bovendien werd duidelijk dat het boek een relatiegeschenk kon worden van het gemeentebestuur.  Enkele inspirerende werken van andere gemeenten werden bekeken.  We waren het met zijn allen eens: het Essense fotoboek moest minstens even mooi zijn.

We kozen voor een thematische aanpak, met veel fotomateriaal en weinig tekst.  Het was een hele opdracht om uit meer dan 16.000 foto’s een selectie te maken. Het eerste criterium was de kwaliteit van de foto, maar ook andere factoren speelden mee zoals: elk beeld moest representatief zijn en we hadden het liefst fotomateriaal van zoveel mogelijk fotografen, beelden van elke wijk en van heel wat verenigingen, middenstanders en scholen.  De eindredactie was er zich bewust van dat het desondanks toch een subjectieve selectie bleef.

Een andere belangrijke beslissing was om het boek van 80 naar 128 bladzijden te brengen.  Dit bleek nodig om een mooi uitgebalanceerd verhaal te brengen.  Bovendien zou elk thema één of meerdere mozaïekpagina’s bevatten zodat uiteindelijk 660 foto’s van 156 fotografen konden geselecteerd worden.
Na overleg met de vzw 850 jaar Essen viel het besluit om in zee te gaan met drukkerij VNV Mediaprinting (naam wijzigde even later in Control Media) in de Wildertse Steenovenstraat.  Dit internationale bedrijf wilde deze opdracht absoluut binnenhalen en liet haar offerteprijs serieus zakken.  Projectleider werd Twan Willemen terwijl Bianca Gijsman de lay-out voor haar rekening zou nemen.

Het eerste thema werd al snel uitgewerkt om de “feel and touch” van het project te bepalen.  Het voorstel met donkere kleuren als achtergrond en het speels gebruik van het gemeentelogo vond meteen veel bijval.  De sfeer van het boek was gezet.

Gijsman werkte thema per thema uit en de eindreactie kon dit proces mooi volgen op de server van de drukker.  Na heel wat mails over en weer kreeg het fotoboek in de zomer 210 een definitieve “go”.  Vanaf dan was het spanend wachten tot de 750 exemplaren van de drukpersen zouden rollen.

Het boek ziet het daglicht


En dan op 16 september kreeg Steven Twan Willemen aan de telefoon.  “Nou, ik ben zo tevreden, het boek is zo mooi”…  Eerst zien en dan geloven.  Een uurtje later was het zover.  Een doos met 10 boeken voor de deur, de geur van inkt, het geritsel van folie bij het uitpakken.  En dan kijken…kijken…en kijken.  Controleren…nog eens kijken…en ja hoor grote tevredenheid.  De afwerking was meer dan prima.  Dit was het boek dat we in gedachten hadden.

De eindredactie besloot om het boek niet aan de buitenwereld te tonen voor de officiële voorstelling.  De Cultuurraad liet ondertussen enkele prachtige foto’s op canvas drukken, terwijl lokale dichters en enkele jongeren van Muzarto bij enkele beelden begonnen te dichten.

Op zaterdag 16 oktober 2010 overhandigde Tom Bevers onder grote belangstelling het eerste exemplaar aan burgemeester Gaston Van Tichelt in de Oude Pastorij.  Het fotoboek “Essen in beeld – beeldverhaal over het leven in essen in 2009” werd een echte bestseller.  Alle 790 gedrukte exemplaren vonden een eigenaar. 

Uiteraard was de vzw Essen 850 "dik content", en wij… moe maar zeer tevreden.

Een jaaroverzicht in nieuwsberichten

31/12/2010 : Essen in Beeld 1.0 zit erop

De fotosite "Essen in Beeld" zoals die vanaf 1 januari 2009 actief was, is niet meer. We bedanken voor de laatste keer iedereen die eraan heeft meegewerkt. En na het middernachtsvuurwerk verschijnt aan de horizon : Essen in Beeld 2.0 !

17/10/2010 : Fotoboek voorgesteld

Op zaterdag 16 oktober hebben de Cultuurraad, de Heemkundige Kring en de Stichting Heidebloempje het fotoboek "Essen in Beeld - Een beeldverhaal over het leven in Essen in 2009 " voorgesteld in GC De Oude Pastorij.  In het boek worden de mooiste foto's samengebracht die in 2009 werden opgeladen op deze website – en zo werd een uniek verhaal over het leven in Essen in 2009 geschreven. U kan de foto's van 16/10 bekijken, en ook ons voorstellingswoordje kan u nalezen. Bovendien kan u ook het dichtbundel "Essen in Woord en Beeld" doorbladeren.

Ondertussen hebben we ook besloten dat de oude foto's nog tot 31 december kunnen worden opgeladen.

3/8/2010 : Nieuwe foto's niet meer zichtbaar

Dag op dag twee jaar nadat de sitenaam "www.esseninbeeld.be" werd geregistreerd zijn de foto's van 2009 niet meer zichtbaar vanop onze thuispagina. Ondertussen werken wij hard aan de afwerking van het fotoboek !

Het wordt een boek van 128 blz. op A4-formaat, met harde kaft en vol prachtige kleurenfoto’s.  Een mooie herinnering aan een bijzonder jaar, een niet te missen tijdsdocument.

Het boek zal 16,50 EUR kosten.  Wie zeker wil zijn van een exemplaar, kan er nu alvast één bestellen door storting van 16,50 EUR op rekening 779-5944578-64 van de vzw Essen 850 jaar met vermelding van naam en adres. Vanuit Nederland kan gestort worden op het IBAN nummer BE29 7795 9445 7864.  Ook  contante betaling in het Heemhuis (Moerkantsebaan 48, aan de Kiekenhoeve) of bij de Cultuurdienst in het Essense gemeentehuis is mogelijk.

Het boek wordt voorgesteld op 16 oktober om 10u in de Oude Pastorij.  Wie het heeft besteld, kan het daar op dezelfde dag ook afhalen tussen 11u en 17u, of in de daarop volgende weken in het Heemhuis.   Wie het boek thuisgestuurd wenst te krijgen, stort 25 EUR (boek + verzendingskosten).

15/2/2010 : Opladen foto's 2009 afgesloten

Het opladen van nieuwe foto's uit 2009 wordt afgesloten (enkel voor zeer speciale gevallen kunnen we eventueel nog een uitzondering maken). Op de site verschijnt dus ook niet langer de laatst opgeladen nieuwe, en ook de mooiste foto verdwijnt. In de plaats daarvan komt er een willekeurige foto uit 2009.

We klokken vandaag af op 15.742 nieuwe foto's. We bedanken nogmaals iedereen die ze opgeladen heeft. Deze foto's werden 4.029.094 keer aangeklikt, ofwel 256 keer per foto. De foto's blijven nog een tijdje op de site staan. Daarna worden ze onzichtbaar. De mooiste zullen in het najaar dan terug verschijnen, in het fotoboek.

Oude foto's opladen kan ondertussen nog steeds. Er moeten er nog heel wat achter zijn. Kijk eens in de dozen, de kasten, de zolders...

1/1/2010 : Essen in Beeld in 2010

We zamelden in 2009 foto's in van alles wat er in Essen te zien was. Het feestjaar is nu voorbij. Maar om iedereen de kans te geven de foto's van 2009 op te laden die nog niet op de site staan, geven we daarvoor nog tot 15 februari 2010 de tijd. Daarna sluiten we de collectie onherroepelijk af. We beperken ons daarbij tot foto's van 2009, met één uitzondering : de foto's die worden gemaakt op de afsluitende receptie van het feestjaar, op 3 januari om 17u op het Heuvelplein, horen er nog wel bij. In het najaar komt dan een fotoboek uit met de mooiste foto's.

We brachten ook heel veel oude foto's samen. Ook daarmee gaan we nog een tijd door. Daarbij mogen nu ook foto's van 2001 tot 2008 worden opgeladen.

Zowel de oude als de nieuwe foto's komen allemaal in een digitaal fotoarchief, met alle bijhorende informatie.

Bij de te herkennen foto's brengen we de hele collectie van 120 foto's onder de aandacht. Reageren kan nog altijd !

We bedanken graag nogmaals iedereen die heeft meegewerkt, en wensen u alvast een "beeldig" 2010 !

31/12/2009 : De cijfers

In 2009...

 • ...hebben 423 mensen zich op onze site geregistreerd
 • ...hebben 242 daarvan foto's opgeladen (sommige met behulp van de Werkgroep), daarnaast hebben anderen voor 48 mensen foto's opgeladen; dat brengt het totaal aantal mensen die foto's hebben bijgedragen op 290
 • ...werden 14.517 nieuwe foto's opgeladen
 • ...kwamen er 7.249 oude foto's op de site
 • ...brachten we zo, met de "te herkennen" foto's erbij, 21.886 foto's samen
 • ...kregen we 331 reacties op de foto's uit de reeks "te herkennen" foto's
 • ...kregen we 1.147 reacties op de andere oude foto's
 • ...werd de site 260.691 keer bezocht
 • ...werd 3.700.974 keer doorgeklikt naar een foto van 2009
 • ...werd 1.595.273 keer doorgeklikt naar een oude foto
 • ...komen we zo aan een fenomenaal totaal van 5.296.247 aangeklikte foto's !

De top-25 van opladers :

Naam
Nieuwe foto's
Oude foto's
Totaal
1 Rudi Smout 2622 1390 4012
2 Willy Verleysen 960 178 1138
3 Stichting Heidebloempje 4 1080 1084
4 Ludo Kerstens 778 292 1070
5 Betty Bennebroek 20 1020 1040
6 Tom Bevers 984 3 987
7 Frans Schrauwen 906 39 945
8 Heemkundige Kring 155 644 799
9 Vandenbroeke Johan 775 0 775
10 Steven De Laet 545 11 556
11 Wim Kuyps 0 474 474
12 Gerard Quick 0 275 275
13 Johan Broos 235 0 235
14 Roger Van Ginderen 161 74 235
15 Stefaan Denewet 197 6 203
16 Vera Biemans 114 73 187
17 Francine Hoppenbrouwers 143 35 178
18 Catarina Gabriëls 145 17 162
19 Ellen Arnouts 161 0 161
20 Alfons Debacker 1 147 148
21 Chris Jacobs 142 0 142
22 Joris Pinseel 139 0 139
23 Frank Rossen 46 88 134
24 K. St. Sebastiaansgilde 132 0 132
25 Wim De Bock 96 0 96

We bedanken in het bijzonder Betty Bennebroek en Wim Kuyps voor de zeer rijke collectie oude foto's die ze de voorbije weken aanbrachten. Maar onze dank gaat natuurlijk uit ndaar iedereen die één of meer foto's op www.esseninbeeld.be heeft geplaatst !

1/12/2009

“’t Zen de leste ! ” Dat is niet de Essense carnavalsspreuk, maar hiermee willen we zeggen dat er ons allen nog 31 dagen resten om Essen nog zo goed mogelijk in beeld te zetten. De koude wintermaanden zijn het uitgelezen moment om de foto's die u nog niet hebt opgeladen op de site te zetten. Maar ook om binnen foto's te maken, in eigen huis of elders. Al de Sint komt bijvoorbeeld, of met Kerstmis (kerststallen binnen en buiten, kerstversiering, kerstbomen, kerstviering, kerstcadeautjes, kerstman…) en Oudjaar (Nieuwjaarszingen, feestvieren...). En ook een winterwandeling met fototoestel is zeker de moeite waard : ook nu valt er nog heel wat te zien in Essen. Bovendien staan er nog heel wat evenementen op het programma : de GP Rouwmoer veldrijden op 12 december, het Kerstbierfestival, toneel bij Elck wat wils... Of u kan foto's maken van onderwerpen die nog niet op de site staan : de strontpaal, het Bosmuseum, het Kniphof, de middenstanders die nog niet aan bod kwamen…

We stellen ook vast dat er van veel verenigingen nog nauwelijks een spoor is op onze site. Dat is natuurlijk erg jammer. Bovendien kunnen de foto's die niet op de site staan ook niet worden geselecteerd voor het fotoboek dat we volgend jaar gaan uitgeven. Misschien ziet u nog de kans om uw vereniging te fotograferen, of om de foto's die een ander heeft gemaakt op de site kan zetten ?

Onze laaste reeks foto's om te herkennen haalt (familie)portreten uit de oude doos. Weet u wie erop staat ?

7/11/2009 : De prijswinnaars van de fotowedstrijd zijn bekend !

Tijdens de zomermaanden hield Essen in Beeld een fotowedstrijd. Die leverde de volgende winnaars op :

 • Verenigingsleven : Ellen Arnouts met foto 10573 (haalden het net niet : foto 4292 en foto 7026)
 • Sport : ESAK met foto 9451 (zilver en brons voor foto 9468 en 7481)
 • Evenementen, cultuur en religie : Peter Jordaens met foto 9322 (tweede werd foto 6889 en derde foto 10188)
 • Familie en portret : Ilse Wagemakers met foto 6509 (met een gedeelde tweede plaats voor foto's 9237 en 9563)
 • Onderwijs : Ludo Kerstens met foto 9666 (op de voet gevolgd door foto 6995 en 3807)
 • Straatbeeld en landschap : Willy Verleysen met foto 5946 (voor foto 6109, en op een gedeelde derde plaats foto's 4225 en 4886)
 • Natuur : Johan Broos met foto 8981 (voor foto 4540 en foto 5315, ook al samen op de tweede plaats)
 • Historische stoet : Benno De Wilde met foto 7843 (tweede werd foto 8820, derde foto 7953)

Onze felicitaties aan de acht winnaars, die binnenkort elk een VVV-bon van 50 EUR van ons mogen verwachten !

2/11/2009 : De Essense herfst in Beeld...

Ook in oktober viel Essen in Beeld niet stil. Zo overschreden we de kaap van de 200.000 bezoeken. U blijft kijken en opladen, en daar zijn we blij mee.

We bedanken deze maand in het bijzonder Patrick Backx voor de te herkennen foto 41, Jos Jacobs voor de te herkenen foto 95 en degenen die bijdroegen om met gemeenschappelijke krachten foto 93 te herkennen. In de reeks nieuwe foto's bedanken we Ludo Van Aert voor een mooie reeks grenspalen, bij de oude foto's gaat onze speciale dank uit naar Betty Bennebroek en Gerard Quick.

Onze wedstrijd liep af, en de jury koos de winnaars. Alleen staan die op een computer die even in panne staat. We maken ze bekend zodra het euvel verholpen is.

De te herkennen foto's van deze maand behandelen de Tweede Wereldoorlog. Wie in november foto's wil maken, kan zich laten inspireren door Wapenstilstand, de nakende komst van Sinterklaas, het optreden van Willem Vermandere, mossel- en andere restaurantdagen, quizzen... en ongetwijfels hebt u zelf nog wel ideeën.

Wie soms versteld staat van van de prachtige Essense natuurfoto's op de site moet tenslotte zeker eens gaan kijken op 20 november om 20u in De Oude Pastorij waar Natuurpunt in het kader van de Dag van de Natuur "Countdown 2010 - Biodiversiteit" organiseert.

11/10/2009 : Gemakkelijker opzoeken

We horen van veel mensen dat het opzoeken van foto's op onze site niet zo eenvoudig is. Met de "Fotozoeker" hebben we daaraan al proberen verhelpen : een trefwoord, of een nummer van een foto, brengt u veelal meteen waar u moet zijn.

Om het nog wat eenvoudiger te maken hebben we nu ook een aantal thematische links meteen op onze welkomstpagina gezet. Zo kan u alle foto's van de historische stoet of van Expo 850 opvragen. Weilswaar is de perfectie niet van deze wereld : we baseren ons op de informatie die door de opladers aan de foto's is meegegeven en hebben geprobeerd de thema's op basis daarvan zo goed mogelijk af te bakenen. Daardoor zullen er soms enkele foto's ontsnappen terwijl er mogelijk ook hier en daar enkele te veel worden opgenomen.

1/10/2009 : Stoet trekt massa bezoekers, ook op het net

In de maand september werden heel wat records gebroken.  Zo hadden we één dag na de historische stoet een nieuw dagrecord wat betreft het aantal bezoekjes.  Die dag stond de teller op 2.361.  Maar heel de maand september bleef u kijken.  Met 36.069 bezoeken werd het record van de maand augustus (20.434) verpulverd. U bekeek deze maand 817.408 foto's, meer dan de vorige drie maanden samen. De oude foto's werden 175.173 keer aangeklikt, ook al een nieuw record. Er kwamen deze maand meer dan 2.500 nieuwe foto's bij, en meer dan 800 oude, samen meer dan 100 extra foto's per dag. De foto’s uit 2009 gaan naar de 10.000, voor de oude foto’s is de kaap van de 4.000 in zicht.

Met "Essen in Beeld" stonden we ook op Expo 850. Onze opladers kregen enkele drankbonnetjes aangeboden, en we scanden oude foto's in. Ze komen binnenkort op de site.

Ook in oktober krijgt u voldoende fotogelegenheid. Zo is er de grote uitstap naar Plopsaland. Speciaal daarvoor ligt dat domein die dag in Essen (en ook de trein die er naartoe rijdt) : als u een foto oplaadt, vult u bij de straat "Plopsaland" in. Daarnaast staan er enkele optredens op het programma, van An Nelissen, Xander De Rycke en Boomfish. Er zijn de handwerktentoonstelling van VIVA-SVV, de viering van 10 jaar bib, de Essener Muzikantenfeesten, het KWB-pompoengebeuren, de boerenmarkt van KVLV-Horendonk… Ook foto's van quizzen ontbreken nog op de site.

En misschien mag de focus nu wat van evenementen verlegd worden naar het verenigingsleven (er zijn actieve Essense verenigingen die erin geslaagd zijn om nog geen enkele foto op te laden!), het familiegebeuren, het nieuws in de eigen straat, wijk, school, kantoor of parochie. En ook de herfst kan natuurlijk mooie plaatjes opleveren.

Ondertussen een welgemeende dank aan alle opladers. Zeker ook aan diegenen die oude foto’s op de website plaatsten zoals ondermeer Marie-Louisa Vandevoorde, Petrus Van Oevelen, Betty Bennebroek en Gerard Quick. 

Dank ook aan al wie blijft reageren op de oude foto's. Dankzij de samenwerking verkregen we meer nieuws over de te herkennen foto’s 84, 87 en 88, en op tal van andere foto’s. Deze maand gaan we opnieuw op zoek naar de namen op foto's van het Essense verenigingsleven. We rekenen op uw geheugen !

13/9/2009 : De problemen zijn voorbij

De voorbije week heeft onze site geen goede beurt gemaakt. Weliicht hebt u dat gemerkt, misschien ook niet. Onze provider (het bedrijf Serv2Host waar onze site op een computer staat die voortdurend op het internet is aangesloten) voerde net deze week een aantal ingrijpende onderhoudswerken door. Daardoor werkte de site niet meer naar behoren. Bovendien verliep de communicatie met hen niet zo vlot : het duurde enerzijds soms lang vooraleer op onze vragen werd gereageerd, en anderzijds draait Essen in Beeld op vrijwilligers die dus niet dag en nacht achter de computer kunnen zitten om aanpassingen door te voeren.

Die problemen zijn nu voorbij. Het is terug mogelijk om zonder moeilijkheden foto's op te laden en te bekijken. Natuurlijk konden deze problemen niet op een slechter moment komen. De historische stoet die zondag door Essen trok bood een uniek spektakel en leverde dan ook heel veel mooie foto's op. Als ze nog niet op de site staan, hopen we dat u ze er de komende dagen alsnog bijplaatst. Het is wel best om dat een beetje over de tijd te spreiden, om te vermijden dat iedereen tegelijk gaat opladen.

We verontschuldigen ons uiteraard voor de moeilijkheden en bedanken u voor uw geduld.

2/9/2009 : Druk, maar er kan nog veel meer bij !

Onze site bleef ook tijdens de zomer succesvol, de voorbije week braken we zelfs enkele belangrijke grenzen : er staan nu meer dan 10.000 foto's op de site (oude en nieuwe samen), de nieuwe foto's werden sinds 1 januari samen meer dan 1,5 miljoen keer aangeklikt (de oude 700.000 keer) en zondag noteerden we 1.000 bezoeken aan de site op één dag ! Dus bedanken we in de eerste plaats u, beste kijker van onze site ! Een bijzondere dank ook aan Willy Verleysen die de Essense middenstand in beeld bracht en de nodige achtergrond bij de foto's verschafte. We danken ook Gerda Ketelers voor het herkennen van foto 10, en de zusters van Mariaberg voor foto 61.

Ook in september valt er heel wat te kieken : de eerste schooldag, het nieuwe sportseizoen, de verenigingen die hun werkjaar opnieuw starten, de historische stoet, BorderBeats, de Breugelkermis, de activiteiten rond 150 parochie Hoek, de Kermisconcerten, Uilse Kermis, de Dag van de Klant... Met de foto's kan u bovendien nog altijd meedoen aan onze fotowedstrijd.

Uw geheugen testen we deze maand met een aantal foto's van jubilea en vieringen. Herkent u de mensen die erop staan ?

1/8/2009 : Zomerse kiekjes

In juli kwam de 100.000ste bezoeker langs en zagen we de 5.000ste nieuwe foto op onze site verschijnen. De Gildenfeesten leverden heel wat mooie plaatjes op, en ook de groei en bloei van het maïsdoolhof van De Bosrust kan je bij ons herbeleven. Maar er kan nog meer bij : er komt maar één zomer in 2009 en die moet nu op foto worden vastgelegd. Ook al omdat u er een prijs in onze fotowedstrijd mee kan winnen. Suggesties ? De Waaifeesten, de Oogstfeesten, de Ambachtendag, Moederdag...

Een speciale dank deze maand aan Frank Rossen voor het benoemen van foto 62, aan Betty Bennebroek voor foto's 58 en 69 en Alfons Debacker voor foto 53 én voor de vele oude foto's. Dank ook aan Roger Suykerbuyk (foto’s 65 en 66), Maurice Smout (foto 65) en aan Francine Hoppenbrouwers voor het opladen van een hele reeks foto’s van het Essense ziekenhuis. Ook Frans Schrauwen, Richard Ickroth en Johan Vos bedanken we voor het herkenningswerk.Natuurlijk ook dank aan iedereen die één of meerdere foto’s van Essen in 2009 heeft opgeladen !

Deze maand zochten we een aantal oude portretten op in de glasplatencollectie van Bernaards. Kent u deze mensen ?

1/7/2009 : Vakantie in beeld

Tijdens de zomervakantie kunnen ook de toeristen die onze gemeente bezoeken meewerken aan Essen in Beeld, en ze kunnen er bovendien een prijs mee winnen via onze fotowedstrijd. Maar ook de Essenaren kunnen hun mooiste foto's nog steeds insturen. Van een zomerse fietstocht, de natuur die in volle bloei staat, de barbecue die gezellig brandt...

De bezoekers blijven naar onze site komen. Zo noteerden we de voorbije dagen de miljoenste klik op een nieuwe foto ! De oude foto's zitten samen aan bijna 500.000 kliks. En één van de komende dagen verwelkomen we de 100.000ste bezoeker. In juni viel er dan ook heel wat te beleven op de site. Zo kon u van dag tot dag de vooruitgang van de beeldhouwers op het kunstenaarssymposium volgen. Maar ook de verschillende evenementen in onze gemeente, de tentoonstellingen, het familiale leven en zelfs de verkiezingen kwamen aan bod.

We bedanken speciaal Alfons Debacker voor het opladen van vele foto’s, Antoinette Loos voor interessant opzoekwerk bij de oude foto’s 33 en 54 en een onbekende voor het verhaal van Jaaneke De Backer (foto 57).

Voor de foto's waarvan we de namen van de mensen die erop staan zoeken, zijn we deze keer de religieuze sfeer ingetrokken. De nonnekes, geestelijken, communicanten van vroeger... kent u ze nog ?

1/6/2009 : Fotowedstrijd

Op 1 juni start onze fotowedstrijd. In elk van de 14 themacategorieën op de website (verenigingsleven, cultuur, straatbeeld en landschap, familieleven…) wint de mooiste foto die in juni, juli, augustus of september op de site wordt geplaatst een VVV-waardebon van 50 EUR !

Ondertussen hebben we de kaap van de 80.000 bezoekers overschreden, en in mei werden de nieuwe foto's bijna 200.000 keer aangeklikt, de oude meer dan 125.000 keer. De reeks oude foto's werd trouwens flink uitgebreid door Willy Verleysen, waarvoor onze dank. Er zijn nu ook meer dan 250 mensen geregistreerd op de site.

Er staan ook tien nieuwe foto's op de site waarover we informatie zoeken. Deze maand is het onderwerp "personen". We zoeken de "vier w’s" : weten Wie op de foto staat, Waar ze gemaakt is, Wanneer en Wat ze voorstelt maakt de foto zoveel sprekender. Blijf dus reageren !

1/5/2009 : Het werk van vroeger

1 mei is het Feest van de Arbeid, en daarom kozen we voor de maand mei een aantal oude foto's van arbeiders en middenstanders in onze gemeente uit. Helpt u ons om de namen te herkennen ?

De voorbije maand overschreden we de kaap van de 60.000 bezoekers. Die bekeken samen 620.000 nieuwe en 278.000 oude foto's. In mei hopen we dat elke vogel die een ei legt in beeld wordt gebracht (zonder het beest te storen !) en daarnaast rekenen we nog op foto's van de eerste communie, van zonnige terrasjes, ... Mocht u inspiratie zoeken, kijken dan eens bij onze fototips !

Als we de nieuwe en de oude samentellen, komen we stilaan aan de 4.500. Toch kan er nog heel wat meer bij. Zo tonen de talloze foto's die Wim Kuyps op de site zette van Essen in de jaren 1980 (waarvoor dank !) aan hoe snel een gemeente op 20 jaar kan veranderen. Reden te meer om Essen in 2009 uitgebreid in beeld te brengen. Daarvoor hebben we u nodig, want onze site werkt enkel met vrijwilligers en die kunnen nooit overal tegelijk zijn !

9/4/2009 : Aanpassingen aan de site

We hebben een aantal aanpassingen aangebracht aan de site. U hebt ongetwijfeld onze "Fotozoeker" al gevonden, waarmee u snel via trefwoorden naar foto's kan zoeken. Als u geen tekst invult krijgt u trouwens de laatste zestig foto's te zien. Maar de belangrijkste wijziging is dat de Werkgroep "Essen in Beeld" wegens het grote succes van de oude foto's beslist heeft om vanaf nu ook foto's uit de periode 1960-1999 te aanvaarden !

We hebben nog meer nieuws voor u in petto, maar daarover volgt later meer.

De verschillende wijzigingen brengen mogelijk hier of daar een technisch probleem met zich mee. Als u iets opmerkt (of een suggestie heeft), stuur dan een mail naar info@esseninbeeld.be !

1/4/2009 : Evenementen in beeld

Terwijl Essen zich opmaakt voor de volgende evenementen in het kader van Essen-850, zetten we op de site enkele evenementen uit vroegere tijden centraal. Misschien kan u ons helpen om de namen te herkennen.

Op de site staan ondertussen meer dan 2.000 nieuwe foto's, en de teller bij de oude foto's nadert stilaan de 1.000. Ook de bezoekersaantal blijven erg hoog liggen. Alleen in de maand maart werden meer dan 180.000 nieuwe foto's aangeklinkt, en bijna 100.000 oude foto's. Ook daaruit blijkt dat de foto's van vroeger aan een opmars bezig zijn. Toch maar niet vergeten dat over 50 jaar 2009 ook "vroeger" zal zijn geworden, en dat de foto's van vandaag dus verzameld moeten worden. Op "Essen in Beeld", vanzelfsprekend...

Daarom willen we iedereen oproepen om zeker de Eerste Communies, Plechtige Communies en andere Lentefeesten in beeld te brengen: voorbereiding, viering, feest, feestelingen en familie, cadeautjes… En ook Pasen mag natuurlijk niet uit het oog worden verloren : eieren rapen in de tuin, de viering in de kerk, paasversiering in huis, de Paasmarkt …

18/3/2009 : Er kan nog meer bij !

Hoewel de Eerste Wereldoorlog al bijna een eeuw achter ons ligt, lukt het toch om over een aantal foto's meer informatie te vinden. Zo zorgde Johan Vos ervoor dat we over foto 28 heel wat te weten kwamen. Ook Georges Reynsbergen (foto 30), Ivan Janssens (foto 21) en Cis Somers (foto 9) leverden de voorbije weken een belangrijke bijdrage. We bedanken hen graag, en natuurlijk ook alle anderen die reageerden.

Het bezoekersaantal ligt ondertussen boven 35.000, er werd al meer dan 325.000 keer naar een foto uit 2009 doorgeklikt en meer dan 125.000 keer naar een oude foto. Met dank aan al wie daaraan heeft bijgedragen door foto's te plaatsen. Toch ontbreken er nog heel wat beelden, ondermeer van het verenigingsleven. Hopelijk inspireert het lentezonnetje om het fototoestel uit de kast te halen en Essen op zijn mooist in beeld te brengen !

1/3/2009 : Na carnaval... de Eerste Wereldoorlog

Carnaval heeft onze site veel foto's opgeleverd, die ook druk werden bekeken. Al ontbreekt er toch nog één en ander : vooral de gebeurtenissen in de Heuvelhal werden blijkbaar niet vaak op foto vastgelegd. Of komen die beelden nog ?

De schoolfoto's waarop we namen zochten zijn nu naar het archief verhuisd, en we gaan op zoek naar informatie over de Eerste Wereldoorlog in onze gemeente. Meer dan 90 jaar geleden is dat. Wie kan er nog iets op de foto's herkennen ?

Het aantal bezoeken heeft net de grens van de 25.000 overschreden. Blijf foto's plaatsen, dan blijven de bezoekers terugkomen !

19/2/2009 : 1.000 foto's !

Er staan nu meer dan 1.000 foto's uit 2009 op de site, en die worden zeer goed bekeken. We tellen ondertussen 17.288 bezoeken en de nieuwe foto's werden al 170.881 keer aangeklikt. We willen er wel nog even op wijzen dat we echt alleen foto's plaatsen die in 2009 zijn genomen.

Ook de oude foto's komen vlot binnen, daar zitten we aan meer dan 400 foto's die samen 58.370 keer werden bekeken.

1/2/2009 : Nieuwe foto's om te herkennen

Op de site staan tien nieuwe foto's waarover we informatie zoeken. Ook de foto's van januari kan u nog steeds bekijken en eventueel verder aanvullen.

In de hele maand januari noteerden 8.863 bezoeken aan de site (er wordt max. één bezoek per dag per persoon geteld). Er werd 56.063 keer naar een nieuwe foto doorgeklikt, en 14.976 keer naar een oude.

22/1/2009 : Verticale foto's

Om misverstanden te voorkomen : niet enkele horizontale foto's ("landscape") maar ook verticale foto's ("portrait") mogen worden opgeladen. De verticale foto's verschijnen niet op de indexpagina (homepage) maar verder kunnen ze gewoon worden bekeken.

16/1/2009 : Update

De site krijgt een aantal nieuwe functies :

 • Wie een foto heeft opgeladen, kan de gegevens nu ook verbeteren.
 • U kan ons informatie bezorgen over elke oude foto, ook de foto's die onze gebruikers zelf hebben opgeladen. Eventueel passen wij de tekstjes dan aan.
 • Om het gemakkelijker te maken de foto's te bekijken kan u meteen de 60 laatste nieuwe opvragen.

14/1/2009 : Bedankje

Na twee weken hebben we 200 foto's van 2009 op de site staan. We noteren ook meer dan 2.500 bezoekjes op de teller, waarbij meer dan 10.000 keer naar een foto van 2009 werd doorgeklikt. We krijgen ook veel reacties binnen op de foto's waarvoor we de namen zoeken. Er zijn ook heel wat mensen die zich geregistreerd hebben, maar nog geen foto's hebben opgeladen. Daarop wachten we vol spanning.

Sommigen probeerden zich te registreren met een mailadres dat niet werkt. Dan volgt er natuurlijk ook geen bevestigingsmail. Probeer het gewoon even opnieuw !

1/1/2009 : Start

Het feestjaar 2009 begint, en dat is meteen ook de start voor onze site. Daarop verschijnen ook de eerste foto's. Zou niemand het vuurwerk om middernacht hebben gefotografeerd ?

 

 

 

Men